Dragoste

Ești într-o relatie? Acesta este secretul cuplurilor fericite. Tu știai de el?

O relație de dragoste nesatisfăcătoare te stoarce de energie, iar una bună te umple de energie.

O relație de dragoste de succes necesită timp și atenție. Din păcate, dragostea nu există pur și simplu, ci trebuie menținută. Iar cheia succesului pentru ca relația ta să funcționeze este comunicarea.

A comunica bine cu partenerul, înseamnă să știi să îi spui pe limba lui ceea ce tu ai nevoie și să fii, bineînțeles, nu doar auzită, ci și ascultată.

Comunicarea într-un cuplu presupune întotdeauna două persoane. Unul vorbește, iar celălalt ascultă; apoi se inversează rolurile. Pe principiul nu cere ceva ce tu nu oferi, îți recomand să fii atentă în egală măsură la satisfacerea, atât a nevoilor tale, cât și pe ale lui.

Renumitul psiholog  Gottman a făcut o hartă a ecologiei emoționale a căsniciei cu o asemenea precizie încât, într-unul din studii, a reusit chiar să prevadă, care dintre cuplurile testate vor divorța în următorii trei ani cu o precizie de 94%.

  Acesta a  afirmat că, în funcție de felul în care comunicau cuplurile intervievate, își putea da seama dacă vor rămâne sau nu împreună. Mai mult decât atât, a descoperit că băieții și fetele învață lucruri diferite despre felul în care trebuie să își stăpânească emoțiile. Părinții, în general, discută emoțiile mai mult cu fetele decât cu fiii. Fetelor le sunt inventate povești despre prințese și li se explică ”de ce” cu mai multe detalii. Acesta este unul din motive pentru care fetele își dezvoltă mai ușor limbajul decât băieții.

Băieții se diferențiază de fetițe inclusiv prin modul în care se joacă și  a felului în care reacționează. Într-un grup de fetițe, dacă una dintre ele se lovește, celelalte se opresc și îi vin în ajutor. Într-un cadru similar la băieți, situația este total opusă. Ceilalți băieți așteaptă de la cel lovit să părăsească jocul, nemanifestând milă sau empatie. Așadar la băieți se pune accentul pe concurență, în timp ce la fete pe cooperare.

Iată de ce într-un conflict în cuplu, femeia dorește să rezolve și să discute, iar bărbatul evită, preferând să se închidă în el, schimbând subiectul. Dacă vrei să aprofundezi diferențele dintre sexul feminin și sexul masculin, îți recomand cărțile psihologului Gottman.

Un alt studiu, efectuat de această dată de către psihologul Ted Huston asupra a 264 de cupluri, a concluzionat că secretul unei relații de cuplu este tot comunicarea.

Până aici, nimic nou. Problema e că majoritatea dintre noi, efectiv nu știm cum să comunicăm eficient. Ne dorim să ne fie bine, să fim iubite, înțelese și ascultate, dar când avem o divergență, ne ieșim din fire și criticăm, jignim, țipăm: „Ești un egoist!”, iar exemplele pot continua.

Trăim într-o societate în care femeia a ajuns să fie egală barbatului; nu mai există dependență financiară, iar femeia poate procrea prin vitro fără să cunoască tatăl. Compromisul a devenit tot mai greu de făcut într-o relație în care fiecare este independent și își cere dreptul. Oamenii se căsătoresc, iar daca nu le convine ceva, pur și simplu divorțează.

Pentru a avea o relație funcțională trebuie, în primul rand, să-l lași pe celălalt să îți cunoască nevoile. Ideea e să fii iubită cum vrei tu, nu cum crede partenerul că vrei.

De exemplu, tu te simți iubită, dacă petreceți timp împreună, însă el tot ce face, este să muncească mult și să te ignore când ajunge acasă. El crede că te va face să te simți iubită dacă îți asigură un trai decent, dar de fapt efectul este exact contrar. Întelegi?

Este normal să fiți diferiți și să nu cădeți de acord câteodată. Problema apare dacă se adună frustrări. Nu spui ce simți. Te închizi în tine pentru că te simti neiubită și abandonată. Atunci, în loc să comunici și să îți spui temerile partenerului de viață, alegi să îl înșeli, să îl critici și să nu îl mai respecți.

Comunicare se învață în copilărie, privindu-ți părinții. Dacă nu ai avut însă parte de cele mai bune și educative exemple, ți-am pregătit în cele ce urmează un exemplu simplu  și ușor de pus în practică pentru a învăța diferența dintre reproș și comunicare!

De exemplu:

” Ești atât de egoist încât puteam să mor și nu îți păsa. De ce ai telefon? Ca sa răspunzi la telefon! De aia! ”

SAU

” Când nu mi-ai răspuns la telefon și m-ai sunat abia după 4 ore, m-am simțit respinsă și neiubită. Aș aprecia dacă mi-ai trimite un mesaj simplu în care să îmi spui că ai treabă și că mă suni de îndată ce vei putea.”

Observi diferența? Alege să rezolvi problemele care pot apărea pe parcursul relației aplicând regula psihologului Haim Ginott XYZ : când ai facut X m-am simțit Y și aș fi preferat să faci Z.

Arătându-i partenerului cum te-ai simțit când a făcut ceva ce nu îți place, îl vei face să înțeleagă de impactul acțiunilor lui, în viața ta. Femeile gândesc diferit de bărbați și se stresează de multe ori din motive diferite față de bărbați. Exprimându-ți sincer și deschis emoțiile îl vei ajuta să te înțeleagă mai ușor.

Evită să judeci, chiar și în gând, partenerul ” nu o să mai înghit așa ceva” sau   ”nu merit sa fiu tratată așa” pentru că aceste gânduri negative te vor face să fii defensivă. Plângându-ți de milă nu vei avea o relație mai bună.

În momentul în care apare discuția în contradictoriu măsoară-ți pulsul sau fii atentă la respirația ta!

Dacă pulsul crește cu peste zece bătăi pe minut față de nivelul obișnuit, înseamnă că a început potopul. Luați o pauză pentru 20 de minute, timp în care încearcă să îți schimbă gândurile, făcând altceva. Ascultă muzică, fă un duș, citește o carte, uită-te la serialul preferat, gătește ceva și apoi reluați, în pace și liniște discuția.

De asemenea îți recomand să citești articolul meu în care îți vorbesc despre cele 10 reguli esențiale pe care eu le aplic pentru a avea o relație de cuplu de succes. Accesează articolul AICI.

Conform statisticilor, majoritatea oamenilor regretă ce au spus atunci când erau extrem de nervoși! Învață să amâni discuția aprinsă pentru a te calma și a lăsa logica să își facă din nou apariția, după ce trece euforia de moment.

De multe ori mi s-a întâmplat să nu mai simt nevoia să discut în contradictoriu, dacă am amânat discuția. Pur și simplu, îmi dădeam seama, odată cu trecerea timpului, că nu merită efortul; discuția era de fapt neimportantă.

Este nevoie de exercițiu constant din partea ta și a partenerului de viață. Creierul emoțional declanșează reacțiile de rutină dobândite anterior în viață. Orice nouă activitate poate deveni un obicei, inclusiv decizia de a amâna o discuție ce riscă să se transforme într-o ceartă.

Oamenii comunică până la un punct. Dacă văd că nu primesc niciun feed-back vor înceta să mai încerce. Vor deveni individualiști și își vor rezolva nevoile pe cont propriu.

De exemplu:

Nu vrei să petrecem timp împreună? – o să ies doar cu prietenii seară de seară.

Nu vrei să vii cu ceva nou în dormitor?  – o să găsesc pe altcineva dispus.

Nu vrei să mă asculți și pe mine să îți povestesc ce simt și ce nevoi am? – o să găsesc pe altcineva.

Nu vrei să ieșim niciodată la plimbare sau în natură? – o să îmi caut un anturaj.

Și apoi o să te miri de ce petreceți doar trei ore pe săptămână singuri, împreună, iar viața în doi s-a transformat în trei sau în patru. Omul comunică, dacă celălalt vrea să îl asculte; așa că acordă mare atenție tuturor indiciilor primite.

Nu te teme de mici certuri pentru că pot rezolva probleme mari. Oamenii care nu se ceartă niciodată nu sunt perfecți, ci s-au resemnat să facă lucrurile să meargă. Cheia succesului în relația ta de cuplu este dată de comunicarea dintre voi doi.

Din dorința de a-ți fi de folos, am creeat și 13 sfaturi practice și utile care te vor face o femeie de succes și la capitolul amoros. Aceste reguli reprezintă o cercetare pe care am făcut-o, întrebând peste 20 de bărbați ce își doresc de la o femeie. Indiferent că ai sau nu o relație stabilă este important să știi cum trebuie să te porți cu un bărbat pentru a-l face să te iubească la nebunie, așa cum tu îți dorești.

Acest articol este un extras din cartea mea de dezvoltare personala Manualul Femeii de Succes pe care o poți cumpăra apăsând AICI.

carte de dezvoltare personala

 Dacă ti-a placut articolul și vrei citesti continuarea, te invit sa te abonezi 

Vrei sa faci o schimbare in viata ta? Cumpara cartea bestseller “Manualul Femeii de Succes” si plannerul “ Jurnalul Femeii de Succes”, uneltele potrivite in drumul tau spre succes. Manualul Femeii de Succes
Etichete

Olarean Andra

Am creat acest blog cu scopul de a forma o comunitate dedicată femeilor, care își doresc să mențină fericirea și prosperitate atât acasă cât și la job. Mă bucur să îți fiu alături în drumul tău spre succes! Doar împreună reușim mai ușor. Iar dacă vrei să descoperi mai multe despre mai mine vizitează: Filantroapa → doneazaojucarie.ro Notar public → olareanandra-alina.ro Asociat Business → bucovinafitnesscenter.ro Blogger & Vlogger → andraolarean.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Îți recomand și următorul articol...

Close
Back to top button
Close