Cariera

De astăzi sunt femeie de carieră!

Viața ne oferă o mulțime de surprize. Descoperim uneori, după ce a trecut tinerețea că ne-am pricepe și ne-am dori să facem cu totul altceva cu viața noastră. Unele își urmează chemarea și altele și-o ignoră, întrebându-se la bătrânețe probabil, cum ar fi fost viața lor dacă aveau curaj?

 

Dacă vrei să începi un nou proiect, să îți schimbi locul de muncă sau profesia, dar eviți de ceva vreme, îți propun să notezi pe o hârtie sau pe leptop o listă de motive pentru care încă nu acționezi.

Draga mea, de ce îți este frică pentru a avea cariera vieții tale?

Nu ești singura, crede-mă! Frica face parte din viața tuturor, inclusiv a mea. Important este modul cum reacționezi la o emoție instinctivă și normală. Chiar și tu poți învăța cum să îți educi fricile, dar pentru aceasta trebuie să înțelegi întăi ce anume le declanșează.

Am fost construiți în așa fel încât să evităm pericolele ce ne-ar putea pune viața în primejdie. Dacă de exemplu, vezi un biciclist care se îndreaptă cu viteză spre tine, din reflex vei încerca să te ferești. Frica este utilă pentru că îți trezește simțurile și te face să reacționezi imediat în fața pericolelor. Problema apare când dezvolți frici, care în loc să te ajute, îți îngreunează evoluția și îndeplinirea tuturor dorințelor.

Am observat că frica secolului nostru este sărăcia.

O mulțime de oameni se trezesc anxioși că și-ar putea pierde jobul. Acest lucru ar putea determina în timp chiar și pierderea locuinței pentru cei ce și-au cumpărat casa cu ipotecă la banca.

Securitatea financiară se află pe locul 2, ca și importanță, după nevoia de hrană și somn, conform tabelului lui Maslow. Așadar nu trebuie să neglijăm importanța acestui tip de stres atunci când apare.

Vestea bună este că, doar maximum 10% din fricile noastre se îndeplinesc, arată studiilor.

Ești mai câștigată dacă ești exagerat de optimistă, decât exagerat de negativistă. În plus știința ne recomandă să fim atente la gândurile și cuvintele noastre pentru că se pare, fix aceea atragem în viața noastră.

Controlează-ți fricile. Nu poți evita frica atunci când faci lucruri noi, care depășesc zona ta de confort. Este normal să ai emoții prima dată când călătorești cu avionul sau când te angajezi. Noutatea provoacă inevitabil și frica de eșec. Acestea merg mână în mână până te acomodezi și repeți acea experiență de suficient de multe ori. Nu uita că odată ce nouatatea dispare, apare experiența.

Starea de frică ce o ai când iti schimbi cariera rămâne până ți-o confrunți.

De exemplu țin minte că mă apuca în facultate anxietatea cu o lună înainte de sesiunea de examene. Încercam să fac diverse lucruri pentru a uita de stare, când secretul era să iau taurul în coarne și să mă apuc de învățat.

Am întâlnit o mulțime de femei care se plângeau de relația sentimentală, de felul în care arătau sau de jobul avut, dar din prea multă frică, nu luau nici o măsură. Le-am ascultat și le-am înțeles offul, dar le-am explicat că la finalul zilei, nimeni nu poate să acționeze în locul lor.

Teoria spune că dacă acum ai o viață nefericită, decizia de a face o schimbare, îți poate oferi ca și consecință, împlinirea dorinței manifestată prin satisfacție sau neîmplinirea dorinței ce va determina nefericire.

Asta înseamnă că indiferent de cum vor evolua lucrurile, nu poți avea mai puțin decât în prezent.

Având în vedere că deja te afli într-o situație negativă, logica e că nu ai ce pierde. În cel mai rău scenariu dacă nu ți se va împlini dorința, vei rămâne nefericită, dar dacă îți iese pasența? Imaginează-ți cum ți s-ar schimba viața dacă visele tale cele mai ascunse și îndrăznețe s-ar împlini?

Sunt de părere că nu riscul duce la nefericire, ci lipsa de disciplină. Când îți merge rău, riscul devine o necesitate naturală pentru un viitor mai bun.

Indiferent ce îți dorești să devii sau să faci, toate presupun o muncă perseverentă, pe care dacă nu o faci, ești sortită eșecului.

Să îți dai un exemplu.

Să spunem că ești de profesie contabilă și ți-ar plăcea să cânți. Știi că ai voce, dar îți e frică că nu vei avea succes. După ce ai stabilit că ai aptitudinele necesare (voce) tot ceea ce rămâne de făcut este să exersezi. Să înveți tot ce ar avea legătură cu această profesie și să îți dedici majoritatea  timpului tău. Dacă lucrezi de la 08:00-16:00, timpul de după ar trebui să îl folosești pentru a cânta, a învăța cum să îți faci branding personal și a socializa cu oameni ce au aceleași visuri ca și tine.

Cred că tărie că este normal să îți schimbi locul de muncă sau chiar profesia pe parcursul vieții tale. Odată cu evoluția noastră, intervin și  schimbări de  păreri și dorințe, la care mai adăugăm modificările sociale, juridice și  financiare de  la nivel global.

Eu am crescut într-o familie în care se punea foarte mult accent pe eficientizarea timpului. Să termin școlile cât mai repede și să lucrez în paralel era un must-have. În mass-media lucram de la vârsta de 16 ani, iar la 25 de ani,când m-am hotărât să mă reprofilez în domeniul juridic nu  am simțit că aș fi pierdut timp prețios. Nu m-am simțit o ratată pentru că brusc am devenit din nou începătoare într-un domeniu cu totul nou.

Cred că fiecare job pe care îl ai, te formează ca om.

Ești mult mai avantajat dacă ai activat în diverse domenii până în prezent pentru că astfel îți dezvolți diferite laturi. Pe mine jurnalismul m-a învățat să comunic eficient cu oamenii, să cer și să ascult feed-backuri și să acord importanța cuvenită marketingului. Dreptul m-a făcut  să înțeleg puterea cuvântului meu, implicit și responsabilitățile aferente. Bineînțeles că am avut emoții.

Nu e ușor să pui pe stop tot ceea ce făceai de 9 ani, când deja erai performantă și să o iei de la capăt. Să te apuci de învățat din nou, trei ani continuu pentru a activa într-un domeniul cu totul nou nu e la îndemâna oricui. Dar ceea ce m-a motivat cel mai mult era dorința de a-mi demonstra mie în primul rând că pot. Că orice îți pui în cap, dacă muncești suficient este posibil.

Din propria experiență îți pot spune că odată  ce treci un hop, provocările devin o joacă. Între timp am devenit în paralel, autoare  și speaker motivațional și sincer îți spun, că abia aștept să văd ce îmi mai rezervă viața! Un obicei sănătos este să fii pozitivă, să crezi în tine și în puterea ta nelimitată de a da culoarea tuturor visurilor tale!

Frica de eșec rămâne o mică constantă din viața noastră, a fiecăreia; important este să înveți cum să o fructifici. Transformă-ți frica în entuzism.

Gândește-te la ce avantaje îți oferă provocarea și nu la ce ai putea pierde pentru a avea cariera mult visată.

  • Fă-ți un plan realist și notează tot ce crezi că ar trebui să faci ca să determini un rezultat pozitiv.
  • Monitorizează-ți toată activitatea din perioada următoare. Calculează-ți în fiecare seara cât timp ai alocat în acea zi, visului tău.
  • Lucrează la motivația ta și hrănește-ți dorința, citind și urmărind clipuri inspiraționale.
  • Petrece timp cu oameni pozitiv și mai ambițioși ca tine.
  • Trezește-te și pune-te la somn, având în gând un singur lucru: ce trebuie să faci pentru a-ți împlini visul!
  • Crede în tine și în ceva mai superior că te va ajuta în drumul tău. Zâmbește, te așteaptă un nou drum necunoscut și plin de surprize!
  • Citeste articolul dedicat eficientizarii timpului care cred ca ti-ar fi de mare folos. Il gasesti AICI

Pentru că îmi doresc să te fac să crezi în puterea ta de a-ți îndeplini visele, îți ofer mai jos câteva exemple de femei de succes, care au atins succesul mai târziu, după ce au avut experiențe negative.

 

  1. Oprah Winfrey -La începuturi, înainte de avea o avere estimată la miliarde, a fost dată afară din postul de reporter, deoarece i s-a spus ca nu este potrivită pentru a apărea pe micul ecran.
  2. J. K. Rowling a lucrat șapte ani pentru a scrie seria Harry Potter. În paralel avea o viață grea; trăia din șomaj și se chinuia să își crească copiii. A avut episoade de depresie și încercări de sinucidere, peste care însă a trecut cu bine. Rowling este acum una dintre cele mai bogate persoane din Marea Britanie datorită cărților sale de beletristică ce au făcut-o cunoscută în întreaga lume.
  3. Martha Stewart a lucrat pe Wall Street și a deținut o firmă de catering din Connecticut, dar succesul real a venit după vârsta de 41 de ani, odată cu publicarea primei sale cărți, Divertisment, și lansarea Martha Stewart Living șapte ani mai târziu.
  4. Viviene Westwood  a renunțat la școala de artă pentru că nu credea că ar putea supraviețui ca artist. La 30 de ani, a renunțat la postul de învățătoare și a devenit un arhitect al mișcării punk. Astăzi, este unul dintre cei mai cunoscuți și bogați designeri din lume.
  5. Vera Wang a făcut patinaj artistic, dar a renunțat la carieră la 23 de ani pentru a se angaja la Vogue. A lucrat pentru revistă timp de 15 ani, după care a lucrat ca designer de accesorii pentru Ralph Lauren. Wang și-a deschis buticul cu rochii de mireasă când avea 41 de ani, iar succesul l-a cunoscut la 53 de ani.
  6. Sophia Vergara a avut o carieră de succes în adolescență, ca model. Dar a primit un rol în limba engleză abia la 30 de ani. Și-a petrecut cea mai mare parte a anilor 2000 încercând să își facă un nume la Hollywood. Abia în 2009, când avea 37 de ani, a primit un rol important în serialul de comedie Modern Familly.

 

Odată cu maturizarea și cu evoluția ta, poți să te trezești că ce făceai până acum nu ți se mai potrivește. Atunci reacția ta firească ar trebui să fie să mergi mai departe. Deschide fereastra oportunităților și încearcă diferite alte lucruri până te regăsești din nou. Îți propun să îți păstrezi o perioadă jobul pe care îl ai pentru a avea și stabilitate financiară până te reprofilezi. În acest fel trecerea ta va fi mai simplă și ușor de digerat.

Viața aceasta este atât de complexă și plină de noi șanse la fiecare colț! Important este să ai urechi să le auzi, ochi să le vezi și inimă să crezi în forțele tale inestimabile.

Acest articol este un extras din cartea de dezvoltare personala Manualul Femeii de Succes pe care o poti cumpara accesand link-ul, apasand AICI

Dacă ti-a placut articolul și vrei sa citesti continuarea, te invit sa te abonezi

Vrei sa faci o schimbare in viata ta? Cumpara cartea bestseller “Manualul Femeii de Succes” si plannerul “ Jurnalul Femeii de Succes”, uneltele potrivite in drumul tau spre succes. Manualul Femeii de Succes
Etichete

Olarean Andra

Am creat acest blog cu scopul de a forma o comunitate dedicată femeilor, care își doresc să mențină fericirea și prosperitate atât acasă cât și la job. Mă bucur să îți fiu alături în drumul tău spre succes! Doar împreună reușim mai ușor. Iar dacă vrei să descoperi mai multe despre mai mine vizitează: Filantroapa → doneazaojucarie.ro Notar public → olareanandra-alina.ro Asociat Business → bucovinafitnesscenter.ro Blogger & Vlogger → andraolarean.ro

One Comment

  1. Articolul acesta e mai mult pentru occidentali, nu pentru romani. In primul rand Romania este rurala si involueaza in continu. Asazisele femei de cariera sunt o picatura intr-un pahar cu apa in tara asta. Faptul ca avem cateva orase ca de exemplu Bucuresti, Cluj sau Timisoara unde se mimeaza occidentul nu reprezita nimic la nivel national. Dealtfel totul e o mimare in tara asta iar femeile de cariera nu sunt o exceptie. Ele sunt in general fiice de bani gata ale unor indivizi care s-au imbogatit facand afaceri dubioase cu statul. Deci pe banii lui taticu fata face facultati de renume in Romania sau in strainatate si apoi tot taticu o baga prin relatii intr-o slujba banoasa. Bineinteles mai este o categorie de fete care se prostitueaza cu barbati bogati si cu relatii care apoi le ajuta in cariera , exemple din acestea aparand tot timpul la televizor. Majoritatea fetelor din Romania lucreaza pe salariul de minim pe economie sau sunt casnice si au in cel mai fericit caz 12 clase,desi acuma multe numai fac nici 8 clase. Baietii in general nu se mai complica nici ei cu facultati ci fac scoli profesionale de meserii pentru ca de acolo ies banii. In ziua de azi fiind sudor, lacatus mecanic ,electrician etc castigi multi bani nu numai in Romania dar si in strainatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Îți recomand și următorul articol...

Close
Back to top button
Close