Dezvoltare personala
Trending

Ți-ai făcut un plan concret pentru a-ți atinge obiectivele în 2019?



Draga mea, ai două variante: să visezi, așteptând să se întâmple o minune sau să îți iei propria soartă în mâini și să îți construiești viața exact așa cum îți dorești.

Secretul femeilor de succes este că, după ce au identificat ce își doresc, și-au făcut un plan bine pus la punct și au acționat. Apoi, după perioade scurte de timp, și-au analizat propria evoluție, iar dacă a fost nevoie, au făcut modificări în strategia adoptată inițial. Simplu.

Sunt aici să te ajut să îți construiești strategia potrivită, pentru că doar așa vei reuși în absolut tot ceea îți dorești, indiferent de cât de greu îți poate părea la prima vedere. Secretul e să-ți împarți visul în bucăți mici pe care, apoi, să le cucerești treptat.

Să zicem că vrei să slăbești 10 kilograme. Nu este suficient să-ți faci ție însăți o promisiune că de mâine dimineața îți vei schimba alimentația. Asta ar fi ca și cum te-ai hotărâ peste noapte că vrei să cucerești o țară, dar nu ți-ai făcut proviziile necesare, nu ai suficientă muniție și nici nu ai analizat teritoriul inamic. Riști să mergi la luptă total nepregătită și să eșuezi cu brio.

Draga mea, tu ești o ființă perfectă. Să ții minte întotdeauna acest aspect. Nimic din ceea ce ți se întâmplă nu îți scade valoarea. Toți ne-am născut cu potențialul de a fi și de a avea o viață extraordinară.

Atunci când ai eșuat, cel mai probabil  a fost pentru că, de fapt, nu ți-ai făcut un plan concret de atac, nu ai ales bine sursele de studiu, nu ai anticipat exact cât timp și muncă sunt necesare pentru a-ți atinge obiectivul propus, nu ai ținut evidența evoluției tale sau, pur și simplu, nu a fost să fie.

Tu cum te gândești la viitorul tău din punct de vedere al obiectivelor? Îți faci planuri de lungă durată sau ești adepta satisfacțiilor de moment?

Studiul efectuat de Profesorul Edward Banfield de la Universitatea Harvard arată că majoritatea oamenilor care sunt  sunt fericiți și au succes în ceea ce fac sunt cei care se concentrează pe obiective pe termen lung. Cu alte cuvinte, cei care  reușesc să își țină în frâu dorințele de moment, pentru a-și împlini scopuri mai mărețe ce necesită mai mult timp.

De exemplu, vrei să te dezvolți emoțional, fizic și financiar și îți propui să citești zilnic 30 minute înainte de culcare. Seara, în schimb, cazi tentației de a te uita la serialul preferat sub pretextul că ai avut o zi prea grea, ca să nu te simți vinovată pe moment. Sau vrei să arăți mai bine, dar mănânci primul desert care îți apare în cale, tot sub pretextul că lucrurile nu au funcționat în acea zi așa cum ai sperat.

Fiecare dintre noi avem și zile proaste. Ceea ce contează este ce facem în acele momente. De obicei, obiectivele mărețe necesită timp, deci, implicit, răbdare și perseverență.

Pentru a optimiza șansele de succes, câștigătorul Premiului Nobel, Daniel Kaheneman, ne recomandă să adoptăm un proces de gândire rațional. Acesta afirmă că obiectivele eșuează mai ales atunci când luăm decizii de moment, acestea fiind rezultatul impulsivității. Secretul este să petrecem mai mult timp reflectând înainte de a lua o decizie.

Este esențial să îți stabilești mereu obiective, indiferent ce îți dorești. Există câteva criterii care îți măresc exponențial șansa de succes.

  1. Stabilește un obiectiv clar și realist.
  2. Determină de ce este important pentru tine să reușești.
  3. Fă-ți un plan concret de atac.
  4. Calculează timpul necesar pentru realizarea lui.
  5. Analizează periodic rezultatele.
  6. Adaptează-ți planul și fii perseverentă.
  1. Stabilește un obiectiv clar și realist

Rezultatele dintr-o analiză a studiilor de laborator și de teren privind efectele stabilirii obiectivelor asupra performanței arată că în 90% dintre cazuri, obiectivele specifice și provocatoare au dus la performanțe mai mari decât în situațiile în care au fost exprimate vag sau au fost prea ușoare.

În loc să spui: vreau să fiu slabă sau bogată, propune-ți un obiectiv concret. De exemplu: vreau să slăbesc 3 kilograme sau să câștig lunar suma X. Dacă ai scopuri clare, îți va fi mai ușor să îți faci un plan eficient și să îți măsuri evoluția. Iar cu cât îți poți cuantifica mai bine evoluția, cu atât îți va fi mai ușor să reușești.

Stabilirea unor obiective realiste este, de asemenea, importantă pentru că asta te va ajuta să îți menții motivația. Un obiectiv realist este un scop pe care îl cunoști și pe care îl poți realiza, chiar dacă ar fi nevoie de multă muncă sau timp. Alegerea unui scop nerealist te poate frustra și îți poate afecta întregul bioritm. Fii sinceră cu tine însăți și, mai ales, realistă. Stabilește-ți obiective tangibile.

De exemplu: îți dorești să citești 2 cărți pe săptămână, dar lucrezi 8 ore pe zi, gătești, faci curățenie și ai și un copil.

Sincer, mie mi se pare acest obiectiv nerealist, pentru că nu cred că îți rămâne mai mult de o oră liberă pe zi, doar pentru tine.

Citești, în medie, 30 pagini pe oră.

2 cărți X300 de pagini = 600 de pagini

Ție îți trebuie  600 : 30 = 20 de ore

Ai de fapt 1 X7 = 7 ore pe săptămână libere

———————

= plan nerealist

Iar problema majoră e că fiecare mic eșec e o bombă nucleară pentru stima noastră de sine. Aceste  mici nereușite (nu am reușit să mă trezesc mai devreme dimineața, nu am economisit suma de bani propusă), deși par nesemnificative, pot avea un impact major asupra  imaginii de sine. După o perioadă, poți gândi că nu ești bună de nimic și că nu vei reuși niciodată să ai cariera sau relația de dragoste dorită. Ceea ce este extrem de periculos pentru sănătatea noastră emoțională.

Am observat că multe dintre persoanele care spun că nu au motivația necesară pentru a munci pentru visul lor, de fapt sunt paralizate de frica eșecului. Au eșuat atât de des în trecut, încât au ajuns să creadă că ar fi incapabile să mai reușească ceva.

Problemele apar când tu te identifici cu ceea ce ți se întâmplă. Gândești că e vina ta pentru că te-a înșelat iubitul, te-a dat afară șeful sau, mai rău, te autoblamezi pentru situațiile în care ți-ai dorit ceva și nu ai reușit.

De exemplu, spui că vrei să înveți limba engleză. A doua zi începi să citești o carte în acest sens, care se dovedește a fi destul de greoaie. Din acest motiv, o lași din mână cu prima ocazie, neconștientizând, însă, că nivelul de dificultate te-a obosit și a determinat o scădere a interesului. A doua zi,  nu mai faci nimic în acest sens pentru că nu ai chef de cartea aceea. Data viitoare când vei fi pusă în ipostaza de a vorbi în limba engleză îți vei aduce aminte că ți-ai propus să înveți limba engleză, dar nu ai reușit. Imediat, probabil că te vei autoblama pentru nereușită (nu am fost în stare pentru că nu sunt bună de nimic/ învăț greu/ etc).

Problema e că ai asociat un obiectiv manageriat defectuos cu o dovadă a incapacității tale. Tocmai de aceea este important să aplici o strategie potrivită și să identifici corect factorii care îți vor facilita succesul.

2. Determină de ce este important pentru tine să reușești

Absolut tot ceea ce facem, facem cu un motiv. Dacă ai un motiv suficient de întemeiat, atunci vei fi mult mai motivată să te ții de plan. Gândește-te, de ce îți dorești asta? Secretul e să conectezi cât mai multă emoție cu obiectivul tău. Asta te va ajuta să fii mai încrezătoare în tine și în visul tău. În plus, indirect, vei manifesta și puterea creatoare de a da viață visurilor tale.

3. Fă-ți un plan concret de atac

Acțiuni mărunte, perseverente, făcute zilnic te vor ajuta să realizezi în timp obiective mărețe. Primul pas pe care ți-l recomand este să cauți cât mai multe informații online și în cărți despre obiectivul tău. Astfel, vei găsi o mulțime de strategii de la experți în domeniu, indiferent că e vorba de dorința ta de a adopta o alimentație mai sănătoasă sau de a-ți administra mai bine bugetul.

În plus, pentru a-ți facilita drumul spre succes, îți recomand să discuți sau să urmărești online o persoană care a obținut ceea ce îți dorești. Analizează-i viața; care îi e programul? cât timp alocă zilnic scopului propus?

Mă fascinează cărțile și emisiunile în care oamenii de succes explică efortul pe care l-au depus pentru a-și atinge visul. În plus, mă fascinează programul lor zilnic Am rămas impresionată să observ că mulți dintre ei se trezesc  în jurul orei 5 dimineața, citesc, meditează și fac mișcare zilnic. Au un stil de viață extrem de sănătos, fiind, majoritatea, chiar vegetarieni, înțelegând astfel că sănătatea este cea mai prețioasă avere.

Îți recomand să adopți, treptat, din obiceiurile oamenilor de succes. Prețul succesului este multă disciplină. Iar asta poți obține ușor, dacă……

Pentru a citi continuarea, click AICI

Vrei sa faci o schimbare in viata ta? Cumpara cartea bestseller “Manualul Femeii de Succes” si plannerul “ Jurnalul Femeii de Succes”, uneltele potrivite in drumul tau spre succes. Manualul Femeii de Succes
Etichete

Olarean Andra

Am creat acest blog cu scopul de a forma o comunitate dedicată femeilor, care își doresc să mențină fericirea și prosperitate atât acasă cât și la job. Mă bucur să îți fiu alături în drumul tău spre succes! Doar împreună reușim mai ușor. Iar dacă vrei să descoperi mai multe despre mai mine vizitează: Filantroapa → doneazaojucarie.ro Notar public → olareanandra-alina.ro Asociat Business → bucovinafitnesscenter.ro Blogger & Vlogger → andraolarean.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button
Close