Călătorii

Care sunt cele 5 trasaturi de caracter pe care le apreciez la un partener de dragoste

Salutare, eu sunt Andra Olarean! Iar acum începe un nou episod dedicat femeilor de succes.

Scopul acestui Podcast este de a te motiva și de a te inspira să devii cea mai bună versiune a ta.

Vreau să te ajut să trăiești viața visurilor tale, pentru că eu cred în tine și în visul tău! Îți urez mult succes, și nu uita: Meriți din plin tot ce vrei să ai și visezi sa devii!

— Interludiu —

Andra: Salutare! Astăzi la ediția podcast-ului “Femeilor de succes” l-am invitat pe Andrei. El este iubitul și logodnicul meu, o persoană cu care îmi împart viata de 3 ani, sunt foarte fericită. Ne merge bine, dar pentru asta am muncit. Am încercat să ne cunoaștem, să facem relația asta să meargă tot mai bine și credem că am putea să venim cu câteva sfaturi pentru cei care vor să își îmbunătățească relația de succes.

Andra: Salutare…iubire!

Andrei: Bună…iubire! Mă bucur că m-ai invitat aici în living-ul nostru, cu acest prilej, unde într-adevăr ne propunem să vă dăm câteva sfaturi utile cu privire la relațiile voastre.

Andra, dacă tot ești o femeie de succes, vrei să ne spui câteva lucruri pe care tu le-ai puncta ca sfaturi pentru o relație împlinită?

Andra: Da, sincer, am observat că viața mea s-a îmbunătățit foarte mult în momentul în care am început să fiu mai atentă la ceea ce simt eu și la ceea ce sunt eu, să mă cunosc mai bine. În momentul în care am început să îmi acord mai multă atenție mie, mi-am descoperit și care sunt valorile mele, apoi le-am discutat cu tine și  te-am întrebat care sunt valorile tale, apoi am discutat despre nevoi: “ Ce nevoi am eu, ce nevoi ai tu!” și cred că cel mai mare secret sau “tips” pe care aș putea să îl ofer fiecărei femei este să fie atentă la ceea ce își dorește și să învețe să comunice eficient cu partenerul.

Pentru că dacă există bună înțelegere și dorință de ambele părți, sigur se găsesc și soluții! Nu suntem identici, nu suntem perfecți, dar important este să găsim o cale de mijloc, nu?

Andrei: Da, de fapt provocarea e mult mai “deep”, deoarece când ajungi să te cunoști pe tine, începi să-l studiezi pe celălalt și modul lui de gândire ți se pare destul de extraterestru, iar în cazul meu am aflat ulterior și de ce.

Citind cărți despre relații și despre cum gândesc femeile, am ajuns la concluzia că deși părea ca și cum am fii din aceiași specie, de fapt suntem destul de extratereștrii unul pentru celălalt. O să vă dau și un exemplu foarte concret: unii dintre voi au iPhone, iar ceilalți au Samsung, ei bine, când țineți telefonul celuilalt în mână e destul de “alien”, deși – în principiu – face același lucru, modul în care funcționează telefonul este diferit. Ei bine, așa e și între femei și bărbați.

Andra: Mda, bună asta! Dar, zi-mi, te rog, un exemplu și în ceea ce privește relațiile între femei și bărbați.

Andrei: Un exemplu concret ar fi atunci când tu vrei să îmi povestești ceva și începi să îmi spui o problemă de a ta care te face pe tine să fii stresată și după ce ascult povestea ta, bărbatul din mine ar vrea să îți dea o soluție la acea problemă și nu ți-ar plăcea să auzi soluția mea, deoarece tu ai vrea să îți transmit empatie și înțelegere – acesta ar fi răspunsul feminin pe care ți l-aș putea da. E tot timpul o alegere între “răspund ca un bărbat sau răspund ca o femeie?” –  în tot ce s-a întâmplat în situația pe care o trăim împreună.

Andra: Da, adevărul este că relația noastră chiar s-a îmbunătățit super din momentul în care am conștientizat că de multe ori poate nu voiam un sfat.  Țin minte când veneam de la job și îți povesteam ce mi s-a întâmplat, iar înainte să încep, mă întrerupeai și spuneai: “Ok, trebuie să îți dau și o rezolvare sau doar să te ascult?” și era foarte util fiindcă în felul acesta îți calibrai și tu “mindset-ul”, cum să pui problema în relație, iar eu eram liniștită că nu o să primesc o mie de sfaturi concrete la final.

Andrei: Acum vrei să îți răspund, sau? Glumesc! Acesta e nivelul de la care trebuie să operăm, mă adresez acum bărbaților. Trebuie să ne dăm seama sau să întrebăm dacă se așteaptă de la noi înțelegere și empatie sau dacă se așteaptă un răspuns la problema care ne este descrisă.

Andra: Da, uite, asta ar fi o altă chestie foarte bună de punctat! Știi ce? Îmi place că în relația noastră ne exprimăm nevoile, adică dacă vreau în brațe îți zic “ Vreau în brațe!”. Mie mi se pare mult mai ok să fac așa decât să aștept să treacă două săptămâni sau o lună până mi se satisface nevoia aia, nu că nu m-ai lua în brațe, dar dădeam și eu un exemplu.

Cred că e util să ne manifestăm dorințele, nevoile, pentru că fiecare are nevoi diferite, poate. Eu am un anumit tip de nevoie, iar tu ai un alt tip de nevoie, atunci dacă le comunicăm unul cu celălalt, ni se satisfac mult mai repede, nu?

Andrei: Da, fiecare dintre noi avem așteptări diferite de la viață și de la partenerul nostru și în primul rând de la noi înșine, de exemplu, într-o perioadă Andra împărțea mâncarea pe care o gătea egal, și la un moment dat am zis: “Uite, eu am de două ori mai multe kilograme decât tine, deci corect ar fii sa mănânc de două ori mai mult!” și trebuie să înțelegem foarte bine diferențele dintre noi doi, practic eu trebuie să mă cunosc pe mine și să o cunosc pe Andra și provocarea este pentru toți cei care sunt acum într-o relație.  

Rolul vostru este să vă înțelegeți pe voi cum gândiți și cum gândește partenerul vostru și abia atunci când vi se pare foarte “alien” modul lor de gândire, atunci ați descoperit adevărul, că suntem diferiți, foarte diferiți unul de altul, iar noi am creat jocul “Provocările lui Cupidon” tocmai pentru a vă face pe voi să înțelegeți tocmai acele diferențe dintre voi doi și asta o să vă permită să funcționați mai bine împreună.

Andra: Când am început să-l facem, țin minte că eram chiar la începutul relației după ce am citit cel puțin zece cărți, ne-am gândit că nu avem cum să ne înțelegem de la sine, pentru că da o fi atracție, o fi dragoste, până la urmă cum a zis și Andrei suntem două calculatoare diferite, operăm diferit, iar cărțile ne-ar fi de ajutor(ne-am gândit noi atunci) ca să putem să ne înțelegem mai bine.  

Așa că am început să citim, și apoi să ne punem tot felul de întrebări ca să ne cunoaștem, ne-am gândit: “Cum ar fi să luăm acele întrebări și să le punem într-un joc!” și stiu exact când eram pe avion pe transatlantic, fiind un zbor de vreo zece ore, tot întrebam: “Ok, Andrei, tu ce mai m-ai întreba? Ia zi! Răspunde la asta, răspunde la asta!” Și le tot notam! Și uite că a venit și ziua să împărtășim cu voi jocul acesta, ceea ce e mare împlinire și bucurie. Pentru că e o muncă de doi ani până la urmă, pe care am reușit acum să o împărtășim cu voi.

Andrei: Cred că i-am făcut curioși. Hai să începem!


Andra: Ok, hai să începem cu întrebările din jocul ”Provocările lui Cupidon”. Una dintre ele ar fi ”Împărtășește cinci trăsături de caracter pe care le apreciezi în general la un partener”.

Una dintre ele ar fi sinceritatea, apreciez oamenii sinceri, adică înțeleg că nimeni nu e perfect și prefer să înțeleg o greșeală decât o minciună bine ascunsă. Îmi plac oamenii sinceri, cred că sinceritatea merge mână în mână cu puterea, doar o persoana puternică poate să fie sinceră.Asta înseamnă să îți cunoști defectele, slăbiciunile tale, înseamnă să fii open mind cu celălalt, să te deschizi, până la urmă.

E destul de greu să ne deschidem noi femeile, mai ales după ce am avut și experiența unei relații mai neplăcute, nu!? Am trecut și eu prin asta, și sunt sigură că și voi!

Trecem la o altă trăsătură de caracter pe care o apreciez la partenerul meu, iar aceea ar fi corectitudinea. Pentru că apreciez oamenii corecți, cred că este o chestie de karma, primești ceea ce oferi. Inclusiv într-o relație, se aplică principiul reciprocității, iar dacă eu aștept să primesc foarte multă afecțiune, dar când vine vorba de ceea ce dau eu nu sunt atentă la nevoile celuilalt, atunci nu știu cât e corectă sunt eu în relația mea de cuplu, pentru că aștept mai mult decât ceea ce ofer, nu? Aici, ar fi și o paranteză, e important să oferim ceea ce celălalt are nevoie și nu ceea ce credem noi că are nevoie, dar despre asta…cu altă ocazie voi discuta.

Pe lângă corectitudine, o altă trăsătură de caracter pe care o apreciez la un partener este să fie interesat de dezvoltare personală. Scopul meu în viață este să mă dezvolt cât de mult pot, să devin cea mai bună versiune a mea, așa că, normal, am cam aceleași așteptări și dorințe și din partea partenerului meu pentru că îmi este mult mai ușor să cresc dacă am acest punct în comun cu celălalt, timpul liber îl putem petrece într-un mod mult mai productiv și interesant. Asta ar fi o chestie foarte importantă pentru mine. Fiecare are dreptul de a-și alege exact ceea ce îl satisface și ceea ce îl face fericit. Uite asta ar fi una dintre cele care pe mine, personal, m-ar ajuta.

O altă trăsătură de caracter importantă într-o relație ar fii să mă respecte. Consider că este important să primești respect într-o familie, dar și într-o relație pentru că – inevitabil – sunt multe situații conflictuale care pot să apară pe parcurs. Este important să ne respectăm reciproc pentru ca să ne impunem niște limite de comunicare. Felul în care ne purtăm unul cu celălalt, felul în care acționăm, sunt unele lucruri care din respect nu le facem pentru că știm că l-ar face nefericit pe celălalt, și atunci cred că această trăsătură de caracter este importantă.

Iar a cincea – ultima, dar nu cea din urma – ar fi generozitatea, cred că valoarea unui bărbat o poți vedea în felul în care comunică cu celălalt și apreciez un bărbat care este generos și care nu face nicio diferență între clasele sociale, se poartă la fel atât cu un om de afaceri cât și cu o femeie de serviciu. În plus cred că scopul nostru este să ajutăm cât mai mulți oameni – automat – dacă partenerul face și el același lucru: “Da, uite ne înțelegem de minune, pentru că împărțim o valoare comună!”. Tu, Andrei, care ar fi cele 5 trăsături de caracter pe care le apreciezi?

Andrei: Foarte interesant ce ai zis, Andra! O să numesc și eu cinci trăsături pe care le apreciez la partener. În primul rând, este independența, deoarece vreau ca tu să ai timpul tău, să fii preocupată de pasiunile tale, de munca ta, iar prin asta totodată vei înțelege că și eu am pasiunile mele pe care le urmăresc, hobby-urile mele și nevoile mele. De multe ori am avut chestia asta în relație, că femeile nu erau independente și se așteptau ca eu să le umplu agenda cu diverse, sau dacă nu ar fi devenit plictisite, și de aceea am ținut să punctez această trăsătură de caracter.

Apoi îmi doresc ca femeia de lângă mine să fie liberă atât mental cât și financiar, în sensul că femeile de multe ori ascultă de părinți până la o anumită vârstă, dar în unele cazuri ascultă toată viața de părinți și atunci e foarte dificil, că e ca și cum ai avea părinții în relație. Devine foarte greu, deoarece de multe ori ei nu sunt “open-minded”. Prin libertate înțeleg și faptul că nu ai o ancoră virtuală care te ține într-un oraș sau într-un loc și poți să călătorești și să vizitezi lumea, să cunoști, să evoluezi – practic.

O altă trăsătură de caracter este emoția. Îmi doresc ca femeia de lângă mine să fie emoțională și să transmită mai multă dragoste decât îi transmit eu, pentru că asta mă forțează și pe mine să dau înapoi din ceea ce primesc. Noi bărbații suntem construiți altfel și emoția nu face parte din fundamentul nostru. Dacă urmărim bărbații cum se poartă între ei și femeile, păi femeile au tot timpul emoție în discuție, iar bărbații discută despre cum să rezolve probleme, cam asta e pasiunea noastră cea din toate zilele – “Cum rezolvăm problema care tocmai a intervenit?”.

O altă trăsătură ar fii ca persoana de lângă mine să fie corectă și pasionată de dezvoltare personală. În cazul meu, acesta este un “must have”. Din cauza că petrec foarte mult timp lucrând asupra mea și de la un an la altul am schimbări extrem de mari, dacă persoana de lângă mine nu face același lucru, la un moment dat devenim incompatibil din cauză că eu mă schimb continuu și ea refuză să se schimbe, să se adapteze. Și totodată, aș vrea să punctez un citat celebru: ”Cea mai puternică specie este cea care se adaptează cel mai mult.” – eu cred că este un atuu extrem de puternic pe care noi îl avem și de care trebuie să profităm.

Andra: Da, cred că e important să fie trăsături de caracter compatibile.

Andrei: Și totodată e bine să-l înțelegem pe celălalt și să nu încercăm să-i modificăm sau să-i schimbăm view-ul pe care îl are ci mai degrabă să vedem dacă noi suntem sau nu compatibili și-n unele cazuri, dacă nu suntem, să vedem cum facem concesii în acest sens astfel încât să devenim din nou compatibili.

Andra: Da, și cred că este un mare mare plus că am făcut exercițiul acesta împreună și ne-am gândit care ar fi valorile pe care le așteptăm de la celălalt, le-am discutat. Noi le-am mai discutat și când am făcut jocul, dar cu ocazia asta am împărtășit cu voi una din întrebările jocului “Provocările lui Cupidon” pentru că ne dorim să vă ajutăm să vă dezvoltați în relația voastră de dragoste și înțelegem cât de importantă este comunicarea, analiza și continua atenție, pentru că într-o relație trebuie să investești exact așa cum investești într-o afacere, de exemplu.

Vrei sa faci o schimbare in viata ta? Cumpara cartea bestseller “Manualul Femeii de Succes” si plannerul “ Jurnalul Femeii de Succes”, uneltele potrivite in drumul tau spre succes. Manualul Femeii de Succes

Olarean Andra

Am creat acest blog cu scopul de a forma o comunitate dedicată femeilor, care își doresc să mențină fericirea și prosperitate atât acasă cât și la job. Mă bucur să îți fiu alături în drumul tău spre succes! Doar împreună reușim mai ușor. Iar dacă vrei să descoperi mai multe despre mai mine vizitează: Filantroapa → doneazaojucarie.ro Notar public → olareanandra-alina.ro Asociat Business → bucovinafitnesscenter.ro Blogger & Vlogger → andraolarean.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Îți recomand și următorul articol...

Close
Back to top button
Close