Cariera

Cele 21 de legi supreme ale liderului

 

Renumitul autor John C. Maxwel al cartii ” Cele 21 de legi supreme ale liderului”  este de parere ca stiinta conducerii este aceeasi, indiferent de timp si spatiu. Vremurile se schimba, tehnologia avanseaza, culturile sunt diferite, dar principiile conducerii sunt aceleasi peste tot si raman aceleasi.

Afland cele 21 de legi supreme ale liderului vei realiza ca o parte deja le aplici, iar altele noi te vor face un lider mai bun. Totul depinde de constinciozitatea de care vei da dovada in aplicarea lor, pentru ca, desi pare usor in teorie, practica este cea care conteaza.

 

1.LEGEA PRAGULUI LIMITATIV

Atitudinea de a fi lider determina nivelul de eficienta al unei persoane.

Majoritatea specialistilor se confrunta cu acest aspect. De exemplu, un foarte bun bucatar isi deschide un restaurant in care va servi mancare exceptionala. Acesta insa nu are cunostinte in vanzari, marketing, comunicare sau contabilitate si mai devreme sau mai tarziu va fi doborat de concurenta.

Pe principiu degeaba esti foarte bun, daca nu iti cunoaste nimeni produsul, dezinteresul bucatarului nostru in a iesi din zona de comfort il va costa propria afacere.

In practica avem cazul companiei McDonald in care cei doi frati, Dick si Maurice aveau un management exceptional privind servirea rapida si respectarea retetelor, dar nu stiau cum sa isi extinda afacerea. Astfel, a aparut Ray Kroc, care era un lider si care asociindu-se cu fratii McDonald a accelerat afacerea, introducand conceptul de franciza, astazi fiind in lume aproximativ 21000 restaurante in nu mai putin de 100 tari. 

Impactul unei persoane depinde foarte mult de talentul sau de conducator. Cu cat vrei sa urci mai sus ai nevoie si mai mult de acest talent. Cu cat iti doresti ca impactul sa fie mai puternic, cu atat influenta ta trebuie sa fie mai mare.

Liderul este cel care ajuta compania sa treaca la un nivel superior. Daca nu te descurci sa o scoti la liman, angajeaza un nou manager.

Companiile mari, dupa ce achizitioneaza o firma, stii ce fac primul lucru? Dau afara managerul. INTOTDEAUNA. De ce? Pentru ca daca, managerul era bun nu se ajungea la situatia de a se vinde compania.

 

 

2.LEGEA INFLUENTEI

Adevarata masura a stiintei este influenta – nici mai mult, nici mai putin.

Daca oamenii te urmeaza peste tot, fie chiar si numai de curiozitate, atunci poti fi sigur ca excelezi ca un lider.

Cele 5 mituri despre stiinta conducerii:

 1. Mitul managementului – Este gresit asocierea intre stiinta conducerii si managementul. Stiinta conducerii se refera la influentarea altor oameni, in timp ce managementul se concentreaza pe mentinerea sistemelor si a proceselor aferente.
 2. Mitul intreprinzatorului – Oamenii in mod gresit cred ca toti comerciantii sunt lideri. De ex. unui speaker de la un program de teleshoping ii vei urma sfatul de a cumpara pentru ca oferta este buna si nu pentru ca ar fi un lider.
 3. Mitul Cunoasterii – Unii oameni considera ca o persoana bine informata este si un lider. Combatem aceasta informatie dand exemplu un cercetator al unei universitati de renume, care desi poseda informatii net superioare fata de majoritatea, nu isi poate impune parerea in fata masei pentru ca nu este un lider.
 4. Mitul Pionierului – Conceptia conform careia, primul este si lider. De ex. Sir Edmund Hilarry a fost prima persoana care a a ajuns pe Everest. Desi, a fost urmat si de altii, nu a ramas in istorie precum un lider. A fi in fata nu e suficient pentru a fi urmat.
 5. Mitul Functiei – sunt suficiente cazuri in lume in care un om, desi a parasit un job, ramane un lider. De ex., Oprah Winley, desi nu mai modereaza emisiuni tv ramane in istorie un lider si astazi.

Se spune ca pentru a vedea daca esti un lider ai putea transmite angajatilor tai sa se implice intr-o campanie umanitara. Daca vei determina oamenii sa te urmeze, fara a-i constrange, atunci vei fi sigur ca ai o influenta si esti un lider. 

 

 

3.LEGEA PROCESULUI

Stiinta conducerii se invata zilnic si nu intr-o zi.

Gandeste-te ca un bun lider trebuie sa stie sa comunice cu oamenii, sa detina informatii diverse din toate ramurile (managemnt, marketing, vanzari, comunicare, financiare, legale) si sa fi trecut prin numeroase experiente. Toate acestea nu pot fi facute peste noapte. Unii muncesc pentru a-si atinge scopul zeci de ani, iar apoi mai mult pentru a mentine succesul.

Viata este intr-o continua schimbare si evolutie, iar sa crezi ca odata ce ai urcat un deal, succesul iti este garantat este o prostie. Atat in afaceri cat si in relatiile amoroase, trebuie sa dai dovada de tenacitate si putere de invatare si asimilare permanenta. Avantajele le vei avea si la batranete pentru ca un creier continuu antrenat se mentine sanatos.

Oamenii disciplinati vor ajunge intotdeauna mai departe pentru ca au un plan. In viata e bine sa traiesti momentul dupa ce ti-ai pregatit in detaliu  un plan.

Un pont ar fi sa te asociezi cu oameni mai destepti ca tine, pentru a ridica stafeta personala constant. Nu uita ca esti media a 5 prieteni, iar conform ultimelor studii, alegerea unei  partenere de viata potrivita reprezinta cel mai mare atu pentru garantarea unei vieti prospere.

 

 

4.LEGEA NAVIGATIEI

Oricine poate sa tina carma unei nave, dar numai un lider cunoaste cursul.

Navigatorii vad calatoria in fata lor ceea ce inseamna ca o planifica cu lux de amanunte si anticipeaza toate posibilile riscuri. A face asta inseamna a fi bine pregatit, ceea ce va determina o crestere a increderii in produsul tau.

Dau un exemplu: ai o intalnire cu potentiali investitori pentru o un produs inventat de tine. Pregatirea pentru respectiva intalnire va insemna sa iti scrii o lista cu intrebari pe care crezi ca un investitor le-ar avea, adica sa te pui in locul lor. Raspunsul la intrebari va fi speechul tau pentru marea intalnire. Investitorii vazand cat de bine pregatit esti isi vor face o impresie buna despre tine, si stii doar, ca prima impresie conteaza. 

Leroy Eims,  autorul cartii – Fii lider acolo unde ti se potriveste –  a scris ca: un lider este cel care vede mai mult decat ceilalti, care vede mai departe fata de ceilalti si care vede inaintea celorlalti.

Un navigator va tine cont de experienta din trecut, va asculta si parerea celorlalti verificand din trei surse intotdeuna, veridicitatea afirmatiilor si va analiza hotararea inainte.

 

 

5.LEGEA LUI E.F. HUTTON

Atunci cand vorbeste un lider adevarat, oamenii asculta.

Daca observati ca persoana care conduce intalnirea nu este aceeasi cu cea care conduce oamenii, atunci cea care prezideaza intalnirea nu este adevaratul lider.  Vei observa foarte simplu cine este liderul daca intri intr-o incapere, tot ce trebuie sa faci este sa vezi cine este in centrul  atentiei.

Interesant este ca, desi nu suntem total de acord cu un lider, conform statisticilor, ii ascultam parerea, din respect.

 

Oamenii devin lideri adevarati datorita:

 1. caracterului 
 2. relatiilor pe care le au 
 3. ceea ce stiu si cat de bine sunt informati
 4. experientei de viata
 5. intuitiei
 6. succesului pe care l-au avut pana acum
 7. abilitatilor

 

 

6.LEGEA BAZEI SOLIDE

Increderea sta la baza conducerii.

Pentru a evita pierderea increderii este bine sa expunem in detaliu de ce vrem sa facem un lucru, inainte de a-l face si sa cerem parerea apropiatilor. Daca acestia iti valideaza parerea, ti-o vor sustine si promova chiar ei, in cercul vostru. Ideea e ca, indiferent cat de bun lider esti, oamenii isi pot pierde increderea in ei, daca abuzezi de ea.

A cere si o parere inainte de actiona inseamna ca dai dovada de respect pentru cei din cercul tau  (de afaceri/familial). Mai mult decat atat, oamenii vor aprecia foarte mult ca ii credibilizezi si le arati ca si opinia lor conteaza, asta ii va fideliza si mai mult.

Un alt sfat foarte important este sa te feresti sa faci promisiuni ce nu esti sigur ca le vei putea respecta. Neindeplinirea promisiunilor te vor face un lider neserios, mincinos, si stii doar ca nimeni nu vrea sa urmeze un lider fara coloana vertebrala.

Cum casting liderii respect? Prin luarea de decizii intelepte, prin recunoasterea greselilor si prin punerea intereselor oamenilor si ale organizatiei mai presus de interesele personale.

 Nici un lider nu se poate astepta ca dupa ce a inselat increderea oamenilor, acestia sa se mai lase influentati de el. Daca incalcati aceasta lege, puteti sa va luati adio de la pozitia de lider.

 

 

7.LEGEA RESPECTULUI

Oamenii ii urmeaza in mod natural pe liderii care sunt mai puternici ca ei.

Se spune ca atunci cand oamenii respecta pe cineva, admira. Cand o admira ca prieten, il iubesc. Cand respecta ca lider, il urmeaza. Legea respectului spune ca oamenii nu urmeaza pe cineva accidental si doar daca ii respecta si sunt fie mai puternici ca ei, fie au cultul ierarhiei. 

Cel mai mare test al respectului apare atunci cand un lider face schimbari majore in organizatia sa si este urmat de catre ceilalti. 

 

 

8.LEGEA INTUITIEI

Liderii evalueaza totul prin inclinatia catre stiinta conducerii.

In principiu este cea mai dificila lege de inteles pentru ca nu depinde doar de fapte. Este formata din acele strategii care alcatuiesc comportamentul pe care trebuie sa-l aiba in timpul meciului pentru a invinge. Una din sugestii ar fi sa iti alegi in fiecare dimineata sa rezolvi prioritatile, pe principiul Paretto 80/20 (20% din actiuni determina 80% din consecinte).

A avea intuitie mai inseamna sa stii in momentul in care intri intr-o camera, cine este pro si cine este contra ta.

In practica cel mai bun exemplu de lider cu intuitie este Jobs, care a salvat compania Apple, revizuind strategia noilor produse, eliminand 70% dintre proiecte si pastrand doar 30% care sunt cu adevarat exceptionale.

 

 

9.LEGEA MAGNETISMULUI

Cine se aseamna, se aduna.

Liderii atrag persoane ca ei. Acestia se feresc de oamenii care ii trag in jos sau care sunt negativisti. Oamenii sunt atrasi de lideri ale caror valori sunt asemanantoare cu ale lor.

Presedintele Kenneedy a avut un succes enorm printr-un discurs de-al sau in care a spus: Nu va intrebati ce poate face tara pentru dv, intrebati-va ce puteti face dv. pentru tara.

 

 

10.LEGEA CONECTARII

Liderii ating inima inainte de a intinde mana.

Cu cat legatura dintre oameni este mai puternica si relatia mai stransa, cu atat liderul poate fi mai sigur ca oamenii vor dori sa-l ajute.

O modalitate de a stabili o punte de legatura cu ceilalti este sa luati in consideratie  fiecare persoana in parte, chiar daca acestia fac parte dintr-un grup. Chiar daca ai in fata zeci, sute, mii de oamenii, secretul e sa te concentreezi sa crezi ca vorbesti fiecarui om in parte. Oamenii in principiu (angajatii/colaboratorii) nu sunt interesati de cat de mult stiti, ci cat de mult va pasa.

 

 

11.LEGEA CERCULUI INTERN

Potentialul unui lider este determinat de cei care ii sunt apropiat.

Ajutandu-i pe cei din jurul tau sa devina tot mai bun va aduce un impact benefic companiei dv. Desi la prima vedere, liderii se tem sa isi promoveze oamenii pentru ca ar deveni astfel indispensabili, trebuie retinut ca pentru o continua dezvoltare, activitatile trebuie delegate, iar oamenii trebuie sustinuti pentru a se dezvolta.

Regula e sa angajezi cel mai bun colectiv posibil, sa il ajuti sa se dezvolte si sa il delegi cu cat mai multe responsabilitati.

 

 

12.LEGEA DELEGARII

Numai liderii increzatori pot da putere si altora.

Theodor Roosevelt a spur ca: cel mai bun director executiv este cel care are suficient bun simt pentru a alege oameni potriviti pentru ce are de facut si suficient de retinut pentru a nu se baga peste ei atunci cand acestia lucreaza.

Conform ultimelor studii doar oamenii care sunt imputerniciti sa faca ceva,  isi ating potentialul maxim.

 

 

13.LEGEA MULTIPLICARII

Este nevoie de un lider pentru a promova alt lider

Majoritatea liderilor de astazi s-au format datorita celor ce le-au fost mentori. Cautati-va un lider, iar dupa ce invatati baza, invatati stiinta conducerii de la oameni din diferite profesii (doctori, politicieni, generali, jucatori de fotbal).

 

 

14.LEGEA ACCEPTARII .

Oamenii accepta mai intai liderul si abia apoi viziunea acestuia.

Se spune ca liderul gaseste visul si apoi oamenii. Oamenii gasesc liderul, apoi visul. De exemplu, oamenii cumpara pantofi Nike pentru ca au incredere in Michael Jordan si nu neaparat in calitatea produsului.

 

 

15.LEGEA VICTORIEI

Liderii gasesc intotdeauna o cale prin care echipa lui sa castige.

Liderii victoriosi li se pare complet inacceptabila alternativa opus victoriei, asa ca ei gasesc o solutie care sa ii conduca spre victorie, dupa care isi aduna toate fortele in acest sens.

Crizele in general, scot tot ce este mai bun si mai rau dintr-un lider. A face abstractie de mandriile personale, in favoarea bunului mers al businessului inseamna ca dai dovada de tenacitate si aptitudini de lider.

Un sportiv de exemplu, este antrenat sa uite esecul anterior pentru a se putea concentra pe antrenament fizic si pshic. Cu alte cuvinte, desi ieri au avut cea mai mare infrangere din cariera, astazi se trezesc cu un nou mindset: isi repeta in gand ca sunt cei mai buni, ca vor castiga si ca vor avea o zi perfecta. Asta inseamna sa gandesti precum  un veritabil lider. In fond, a cadea pe ganduri si a te descumpani nu are ce sa aduca bun moralului tau.

 

 

16.LEGEA MARELUI AV

Avantul este cel mai bun prieten al liderului

Cand organizatia este condusa de un lider puternic si se afla in plin avant, oamenii sunt motivati si ca urmare a performantelor lor sunt mai bune. Ei devin eficienti dincolo de sperantele si asteptarile lor. 

Trebuie intr-adevar sa ai si noroc sa prinzi trendul schimbarilor pentru a avea succes, dar acest lucru poate fi si speculat. Tot ce trebuie sa faci este sa fii bine informat pentru a afla orice portita, care ti-ar putea imbunatati afacerea sau de ce nu, pentru a incepe una noua.

 

 

17.LEGEA PRIORITATILOR

Liderii inteleg ca activitatea nu inseamna neaparat si rezultate.

Liderii nu se dezvolta niciodata atat de mult incat sa nu mai fie nevoie sa stabileasca prioritati. Indiferent cat de mult succes ai, este esential sa iti faci o lista cu o seara inainte sau in  dimineata respectiva, zilnic cu o lista de activitati pe care trebuie sa le rezolvi, asezandu-le in functie de prioritati.

Autorul cartii recomanda doua mari strategii pentru a  eficientiza munca: principiul Pareto si cei trei R. 

Principiul Pareto zice ca daca iti concentrezi atentia asupra activitatilor care se incadreaza in primele 20 de procente in termeni ai importantei, restul de 80 de procente vine ca o rasplata a eforturilor tale. De ex, incepe ziua cu ce este mai important, chiar daca nu iti face placere. Astfel, te vei simti eficient si util intreaga zi, iar meritele nu vor intarzia sa apara.

Principiul celor trei R sunt: revendicare, rasplata, recompensa. Revendicare spune ca lista prioritatilor trebuie sa inceapa cu ce vi se cere. Fiecare are de dat explicatii cuiva si trebuie sa isi duca la indeplinire o misiune.

Rasplata se refera la faptul ca ar trebui sa petreceti cat mai mult timp acolo unde aveti deja succes. Ideal ar fi sa invatati pe cineva, daca are acelasi potential ca dv.  sau macar 80% ca dv.. Trebuie sa invatati sa delegati lucruri, doar astfel puteti gandfi linistit si obiectiv. 

Recompensa spune ca exista lucruri care trebuie mentinute pentru ca fiind facute din pasiune aduc fericire.

Persoanele care isi planuiesc activitatea profesionala nu sunt workalcholic, ci oameni eficienti care prefera sa munceasca mai putin, eficient si intens, decat 12 ore pe zi fara nici un rezultat.

 

 

18.LEGEA SACRIFICIULUI

Un lider trebuie sa renunte intotdeauna la ceva pentru a merge mai departe.

Legea sacrificiului spune ca trebuie sa renunti la ceva pentru a evolua. A fi lider inseamna a da exemplu. Cand te afli intr-o astfel de pozitie oamenii iti urmeaza miscarile pas cu pas. Indiferent cat de mic este salariul de la care pornesti, daca esti bun si profesionist, salariul va creste de la sine.

Principiul sacrificiului spune ca pe masura ce cresti ca lider, responsabilitatile se inmultesc si drepturile scad. Nu exista succes fara sacrificiu. Cu cat urci mai sus, cu atat sacrificiul e mai mare. Pentru a urca trebuie sa renunti pana iti indeplinesti scopul.

 

19.LEGEA SINCRONIZARII

Cand vine vorba de conducere este important atat ceea ce faci cat si unde te duci.

Vorba din popor este perfect adevarata: omul potrivit la locul potrivit. Inca o data dam exemplu puterea informatiei, care te va ajuta intotdeana sa iei cele mai bune decizii.

Cand liderii fac ceea ce trebuie la momentul potrivit, succesul este inevitabil. Este important sa astepti momentul inainte de a actiona pentru ca, daca nu exista sincronizare, indiferent de cat de bun este produsul pe care doresti sa il promovezi, nu va avea succes.

 

 

20.LEGEA DEZVOLTARII EXPLOZIVE

Pentru a creste, formeaza-ti sustinatori – Pentru a te multiplica, formeaza lideri.

Indiferent cat de bun esti, nu te poti multiplica pentru a fi in acelasi timp in mai multe locuri. Daca doresti sa dezvolti o companie mare trebuie sa inveti sa formezi lideri.

Se stie ca liderii care dezvolta numarul sustinatorilor isi maresc organizatia cu cate un om o data, dar liderii care dezvolta lideri isi multiplica dezvoltarea, deoarece fiecare lider creat de ei aduce cu sine sustinatorii sai. 

 

 

21.LEGEA MOSTENIRII

Valoarea cea mai de pret a unui lider este succesiunea.

Majoritatea oamenilor de afaceri fac aceeasi greseala: nu isi pregatesc  un predecesor in firma. Mai devreme sau mai tarziu toti avem nevoie de inlocuitor.

Cel mai cunoscut exemplu la nivel mondial este dat de compania Coca-Cola, datorita presedintelui executiv Roberto Goizueta, compania a crescut de la 4 miliarde de dolari in 1981 la 150 miliarde in anii 2000. Gandeste-te si la un alt aspect. Daca vrei sa pleci intr-o vacanta, pe cine delegi? Daca te imbolnavesti, se va scufunda afacerea si vei falimenta sau vei delega cuiva atributiile tale? Cui?

Personalul determina potentialul organizatiei.

Relatiile interumane determina moralul organizatiei.

Structura determina dimensiunile organizatiei.

Viziunea determina directia organizatiei.

Stiinta conducerii determina succesul organizatiei.

 

Daca ti-a placut, aboneaza-te AICI si dă like paginii de Facebook pentru a fi pus la curent cu ultimele informații ce-ți vor putea fi de folos în viață și în afaceri!

Vrei sa faci o schimbare in viata ta? Cumpara cartea bestseller “Manualul Femeii de Succes” si plannerul “ Jurnalul Femeii de Succes”, uneltele potrivite in drumul tau spre succes. Manualul Femeii de Succes
Etichete

Olarean Andra

Am creat acest blog cu scopul de a forma o comunitate dedicată femeilor, care își doresc să mențină fericirea și prosperitate atât acasă cât și la job. Mă bucur să îți fiu alături în drumul tău spre succes! Doar împreună reușim mai ușor. Iar dacă vrei să descoperi mai multe despre mai mine vizitează: Filantroapa → doneazaojucarie.ro Notar public → olareanandra-alina.ro Asociat Business → bucovinafitnesscenter.ro Blogger & Vlogger → andraolarean.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Îți recomand și următorul articol...

Close
Back to top button
Close