Dragoste

Relatia ta sentimentala de astazi este oglinda experientelor traite in copilarie! Afla de ce!

Ti s-a intamplat sa te enervezi la culme si sa nu te poti controla? Fie ca te deranjeaza un lucru pe care il face partenerul de viata fie ca simti ca explodezi cand iti taie cineva calea, este important sa intelegi de ce? Cum poti sa te controlezi si alte informatii gasesti in articolul de mai jos.

Mai intai sa intelegem de ce avem reactii impulsiv, aproape imposibil de controlat!

Stiai ca intr-o stare de stres, un nerv care porneste de la creier ajunge la glandele suprarenale, determinand o secretie de hormon, epinefrine si norepinefrine, care circula prin corp, dand semnalul ca este o stare limita. Nucleul amigdilian este locul din creier unde se duc aceste semnale si se stocheaza in timp.

Asta inseamna ca in creier exista, doua sisteme de memorie, unul pentru faptele orarecare si unul pentru cele cu incarcatura emotionala.

Marele psiholog LeDeux a ajuns la concluzia ca interactiunea primilor ani de viata formeaza un set de lectii emotionale bazate pe desprinderi si nemultumiri. Acestea se inmagazineaza in creierul amigdalian sub o forma neprelucata, facand un set de tipare.

Pentru ca aceste prime amintiri emotionale se fixeaza inainte ca un copil sa aiba cuvinte pentru experienta lui, atunci cand aceste amintiri emotionale se declanseaza ulterior in viata, nu mai exista o potrivire cu gandirea articulara.

Unul dintre motivele pentru care putem fi inselati de iesirile noastre emotionale e faptul ca ele dateaza dintr-o perioada timpurie, cand lucrurile erau neclare si nu avea un vocabular sau maturitatea necesara pentru a intelege evenimentele.

Studiul efectuat de psihologul LeDeux a scos la iveala ca o informatie ( de exemplu, cineva tipa la tina si iti spune sa astepti )pleaca mai intai in creier la talamus si apoi direct la nuceul amigdalian.

Un al doilea semnal apoi este trimis la neocortex, acea parte a creierului care gandeste. Aceste increngaturi ii permit nucleului amigdalian sa reactioneze inaintea neocortextului.

De ce ne intereaseaza aceste aspecte? Pentru a intelege de ce reactionam intr-un fel inexplicabil, bazat pe impuls, pe care daca stam si il analizam apoi pe tihna nu ni-l putem explica.

Sa spunem ca ai crescut intr-o familie autoritara, in care daca nu faceai ce ti se cerea, erai pedepsit. In momentul in care cresti si ai o relatie sentimentala, vei reactiona impulsiv, revoltandu-te, daca partenerul iti va adresa cuvinte similare sau va folosi acelasi ton, chiar daca are o face cu un scop bun, impaciuitor.  Vei interpreta fix ca este o situatie similara celei traite in copilarie.

Este ESENTIAL sa descoperim cat mai multe tipare pe care le avem  formate din copilarie pentru a imbunatati relatiile cu cei dragi.

Sa zicem ca ai avut o invatatoare ce te certa si critica des si avea buzele subtiri si vocea pitigaiata. Dupa 20 de ani, mergi la o banca pentru a cere niste informatii, iar consilierul angajat acolo are buzele subtiri si vocea pitigaiata. La cel mai mic lucru care nu iti va conveni, te vei enerva si vei porni o cearta. De ce? 

Studiile arata ca informatia primita (discutia cu consilierul de banca) merge intai la nucleul amigdalian unde va regasi o similitudine  (buze subitiri si voce pitigaiata) si va crede la nivel de subconstient ca experienta traita este de fapt cu invatatoarea. Reactia va fi sa te enervezi exagerat, reactionand deplasat din dorinta de a preveni critica ce crezi ca urmeaza sa ti-o aduca (invatatoarea).

Desi totul se intampla la nivel de subconstient este esential sa ne analizam pentru a ne recunoaste tiparele. Asa vom evita o multime de alte discutii in contradictoriu sau chiar rezolva probleme.

O persoana ce creste intr-o familie in care parintii au divortat/s-au inselat te va face sa nu ai incredere in partenerul de cuplu, iar tiparul va fi ‘’ imi e frica ca o sa ma parasesti’’. La cel mai mic indiciu ca partenerul doreste sa stea putin singur/sa iasa cu prietenii/ sa mearga intr-o vacanta singur automat, subconstientul iti va spune ca se repeta situatia avuta acasa, in copilaria ta.

Intelegand tiparul, in loc sa te certi din rasputeri, vei alege sa te relaxezi, sa nu iti faci griji, iar relatia va merge in continuare perfect.

Daca ti-a placut acest articol te invita sa dai like pe facebook si nu uita sa te abonezi blogului apasand AICI

Vrei sa faci o schimbare in viata ta? Cumpara cartea bestseller “Manualul Femeii de Succes” si plannerul “ Jurnalul Femeii de Succes”, uneltele potrivite in drumul tau spre succes. Manualul Femeii de Succes
Etichete

Olarean Andra

Am creat acest blog cu scopul de a forma o comunitate dedicată femeilor, care își doresc să mențină fericirea și prosperitate atât acasă cât și la job. Mă bucur să îți fiu alături în drumul tău spre succes! Doar împreună reușim mai ușor. Iar dacă vrei să descoperi mai multe despre mai mine vizitează: Filantroapa → doneazaojucarie.ro Notar public → olareanandra-alina.ro Asociat Business → bucovinafitnesscenter.ro Blogger & Vlogger → andraolarean.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button
Close